Előkészítetlen erőszakos döntés vagy adomány? Erről vitázott a két nagy szakszervezeti vezető a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában.

 Előkészítetlen, erőszakos, érdekegyeztetés nélküli döntés – így jellemezte a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását célzó kormányzati javaslatot Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is elismerte, hogy nem volt egyeztetés a kérdésről a munkaadók és a munkavállalók között, de mint fogalmazott: nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítása fontos adomány a politika részéről.

„A munkavállalók, úgy gondolom, kiérdemelték, kiböjtölték ezt az egy munkaszüneti napot, amellyel húsvét környékén még egy plusznapot szerezhetnek. Ezen túl azért ennek van egyfajta szakrális tartalma is, nyilvánvaló, hogy erre a napra került ez a munkaszüneti nap” – fogalmazott Palkovics Imre.

„Amikor egy gazdaságra ráengednek 15 és 25 százalékos minimálbér- és garantáltbér-növelést, ami bérteher, kérdezem én, hogy egy új munkaszüneti nap – mikor négymillió munkavállaló esetében számolunk – vajon mekkora pluszbérteherről, teljesítmény nélküli bérkiáramlásról van szó. Azokat a törekvéseket nem ítélem el, amelyeket elnök úr mondd, csak úgy gondolom, hogy ezt lehetett volna valóban a munka világa főszereplői közt megbeszélni” – reagált Dávid Ferenc.

Forrás: HírTv